Beleid tegen pesten

KiVa

 

Onze school is een gecertificeerde KiVa-school. KiVa is een anti-pestmethode dat in Finland zijn oorsprong heeft. Het programma richt zich niet allen op de pester of het slachtoffer, maar op de groep als geheel. Uitgangspunt is dat alle leerlingen bij het probleem van pesten betrokken worden: ze leren over de verschillende rollen bij pesten en denken samen na over oplossingen.

 

Het KiVa-programma een vast onderdeel van ons curriculum. Leerkrachten zijn/worden geschoold en in alle groepen worden KiVa lessen gegeven. Onderdeel van het KiVa programma is het onderzoek doen naar resultaten. In de loop van het schooljaar vullen de kinderen van de groepen 4 t/m 8 twee keer een vragenlijst in. De resultaten daarvan komen terug bij de leerkrachten, zodat zij daar in hun lessen en begeleiding van de kinderen rekening mee kunnen houden.

 

Er zijn 10 thema’s waaraan elk schooljaar gewerkt wordt. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Iedereen verdient respect, Wat is communicatie?, Herken pesten.

 

De tien KiVa-regels:

  1. We doen aardig tegen elkaar en behandelen anderen met respect
  2. We maken er samen een fijne groep van
  3. We praten met elkaar
  4. We willen dat pesten stopt
  5. We willen dat ook verborgen pesten stopt
  6. We houden er rekening mee dat pesten heel lang pijn doet
  7. We zeggen tegen pesters: stop ermee
  8. We helpen gepeste kinderen
  9. We lossen pesten als groep op
  10. We blijven ons houden aan dit KiVa-contract

Op het zogenaamde databord in elke klas hangen de KiVa-regels en de leerkrachten en kinderen bespreken dit wekelijks.

 

OEPS-Kaart

Wij hanteren OEPS-kaarten wanneer een leerling zich niet aan de afspraken heeft gehouden en/of gedrag heeft vertoond dat afbreuk doet aan ons fijne pedagogisch klimaat. Door samen met de leerling een formulier in te vullen om zicht te krijgen op de oorzaak en oplossing van het 'probleem' richten we ons op gewenst gedrag. Ouders krijgen een kopie van de OEPS-kaart, ondertekenen dit en geven dit weer af op school.